Jaarrekening lezen

Leer de basis en alle financiële informatie lezen, in één dag

 • Vind jij jaarrekeningen er ingewikkeld uitzien?
 • Wil jij financiële informatie in één oogopslag doorgronden?
 • Wil jij beslissingen financieel beter onderbouwen?
 • Schrijf je nu in voor de training Jaarrekening lezen op 5 november 2018!
INVESTERING:  795  
(excl. 21% BTW)
 • VORM:  
  Klassikaal
 • VAKGEBIED:  Verslaggeving
 •  
 • PE-PUNTEN: 
 
   
   

De Basis

   

Leer de basis van financiële verslaggeving met de interactieve cursus jaarrekening lezen.

 
 
 
   
   

Visie

   

Leer de 'financiële gezondheid' van een organisatie doorzien door deze praktische cursus jaarrekening lezen.

 
 
 
   
   

Gedegen gesprekspartner

   

Jij bent na afloop een gedegen gesprekspartner op het gebied van financiën doordat je een jaarrekening kunt lezen.

 
 
Doelstelling.

01

Basis.

Je leert het verschil tussen ontvangsten en opbrengsten én waarom dit zo belangrijk is als je financiële informatie gaat analyseren; de basis van jaarrekening lezen. Doordat deze training teruggaat naar de basisbeginselen leer je een methodiek om vanuit de basis financiële informatie te begrijpen. Je leert de juiste vragen te stellen aan financiële experts.

Deze training jaarrekening lezen is generiek; behandelt alle soorten jaarrekeningen; van dienstverlenende bedrijven, tot overheidsfinanciën. Deze brede en solide basis zorgt dat jij na afloop iedere jaarrekening kan lezen!

Doelstelling.

02

Verdieping.

Vanuit de basis ga je je verdiepen in jaarrekening lezen. De verschillende balansposten worden behandeld; Je leert wat vreemd vermogen is en wat het exacte verschil met het eigen vermogen is. Je leert onderscheid maken tussen de verschillende soorten activa en doorziet ook welke activa een risico vormen voor een bedrijf. Je ziet hoeveel 'lucht' er in de balans zit.

Bedrijven 'sturen' soms met resultaat, je leert waarom voorzieningen daarin een belangrijke rol vervullen en hoe deze gebruikt worden door 'creatieve boekhouders'.

Doelstelling.

03

Analyse.

Als je alle jaarrekeningen doorziet ga je leren financiële informatie te analyseren; je begint met de kengetallen te bepalen. Je ziet dan snel of een organisatie financieel 'gezond' is. Daarmee is een jaarrekening een erg belangrijk document. Als jij weet hoe je een jaarrekening moet lezen, heb je een streepje voor.

Doelstelling.

04

Loopbaan.

Deze compact en intensieve training van jaarrekening lezen heeft al veel deelnemers geholpen om de volgende stap te maken in hun loopbaan. Tot onze cursisten behoren ervaren medewerkers, ambtenaren, starters, maar ook CEO's en COO's van de grootste ondernemingen van Nederland. Een medewerker die een jaarrekening kan lezen, heeft een grote meerwaarde.

Iedereen

Iedereen die een financiële basis wilt krijgen en jaarrekeningen wilt leren lezen.

Medewerkers

Medewerkers die financiële verantwoordelijkheden hebben gekregen in hun werk.

Managers

Managers die financiële onderbouwing moeten kunnen geven.

Volgende stap

Eigenlijk iedereen die de volgende stap wilt maken in zijn of haar carrière en daarvoor een financiële basis moet ontwikkelen.

De training is er voor iedereen die in zijn werksituatie te maken krijgt met jaarrekeningen. Er is geen basiskennis vereist voor deze financiële training.

Jaarrekening lezen

Historie en basisbegrippen

 • Introductie
 • Historie
 • Basisbegrippen
 • Balans lezen
 • Casus I Balans en winst- en verliesrekening
Jaarrekening lezen

Verslaglegging en wettelijk kader

 • Jaarrekening en jaarverslag
 • Wettelijke kader van de jaarrekening
 • Kennisquiz Jaarrekening lezen
Jaarrekening lezen

Financiële analyse

 • Financiële analyse en kengetallen
 • Casus II Jaarrekeninganalyse
Modules

De basis van de jaarrekening

Je begint bij het begin: De geschiedenis en achtergrond van de jaarrekening. Daarna komen de balans en de basisprincipes van financiële verslaggeving aan bod. Tot slot leer je kengetallen berekenen en interpreteren. Deze kengetallen zijn de basis om snel de 'financiële gezondheid' van een organisatie te doorzien. Op die manier leer je financiën te analyseren en kun je na afloop onderbouwde conclusies trekken op basis van iedere jaarrekening. Daarnaast ben je een gedegen gesprekspartner op het gebied van financiën.

Jaarrekening lezen: 'Potjes' in de jaarrekening

De basis van jaarrekening lezen is het toerekeningsbeginsel. De beginsel is gebaseerd op het verschil tussen opbrengsten en ontvangsten. Je leert waarom dit principe leidend is voor jaarrekeningen en waarom discussies met 'financiële mensen' altijd over dit principe gaan. Je leert zelf een jaarrekening in hoofdlijnen opstellen, zodat je de achterliggende principes beter begrijpt. Dat is de beste manier om te leren uit welke elementen een jaarrekening is opgebouwd. De verschillende balansposten van de jaarrekening worden daarna behandeld.


Je leert het verschil tussen diverse vaste activa, en je leert wat vreemd- en eigen vermogen is. Na de training jaarrekening lezen begrijp je waarom 'voorzieningen' gebruikt worden als de 'potjes' van een bedrijf om te 'sturen' met het resultaat. Dit wordt ook wel 'creatief boekhouden' genoemd. Je leert kengetallen berekenen om snel te doorzien of het wel of niet goed gaat met een bedrijf. Uiteindelijk kun je iedere jaarrekening van ieder bedrijf of instelling lezen, analyseren en onderbouwde financiële beslissingen nemen op basis van de jaarrekening.

Jaarrekening lezen: Verder leren?

Wil je na de de training Jaarrekening lezen meer leren dan alleen een jaarrekening lezen? Dan kun je ervoor kiezen de training uit te breiden met de training Financiën voor niet-financiële managers, tijdens deze training leer je de financiële wereld nog beter kennen en onderwerpen als begroten en budgetteren worden behandeld. De training Jaarrekening lezen is het eerste onderdeel van deze succesvolle training. Iedere cursist ontvangt na de training een officieel certificaat, een map met alle sheets, casussen en uitwerkingen. De map is een uitstekend naslagwerk voor als je je kennis later nog eens wilt opfrissen.

Het totale programma van de training Financiën voor niet-financiële managers is opgebouwd uit drie modules. Jaarrekening lezen is de eerste module van deze financiële training en het belangrijkste deel; je leert namelijk de financiële basisconcepten waarmee je ieder financieel probleem kunt benaderen en oplossen. Daarnaast leer je wat een jaarrekening is, uit welke onderdelen deze bestaat en hoe je deze kunt analyseren. Je kunt modules ook in één pakket volgen, zoals tijdens de training Basiskennis financiën of Financiën voor niet-financiële managers, dat is voordeliger als je jouw financiële kennis wil verdiepen en je bijvoorbeeld ook kennis over budgettering of investeringsanalyse wilt krijgen. Onderstaand is een toelichting opgenomen over de verschillende modules;

Module Jaarrekening lezen

De eerste module, jaarrekening lezen, bestaat uit twee onderdelen; basisbegrippen en jaarrekening lezen. Na het volgen van dit onderdeel ben je in staat om alle financiële informatie te lezen, doorgronden en te analyseren. Je weet waar op de jaarrekening bepaalde bedragen moeten staan. Daarnaast kun je ingewikkelde vraagstukken 'terugvertalen' naar de basisconcepten.

Module Begroting en budgetteren

De tweede module begroting en budgettering leert jou om begrotingen te vertalen naar taakstellende budgetten. Je leert budgetten opstellen, monitoren en te analyseren. Je wordt meer alert op afwijkingen en je leert slimme beslissingen te nemen. Meer informatie over deze training kun je vinden op bij de training financiën voor niet financiële managers.

Module Investering en waardering

De derde module investering en waardering gaat dieper in op begrippen als waardering, cash flow en investering. Je krijgt tijdens dit onderdeel een volledige nieuwe visie op waarde, Je leert investeringen onderbouwen en analyseren. Aan het eind van deze cursus ben je op de hoogte hoe je een jaarrekening moet lezen.

Waarom modules?

Op deze manier kun jij zelf kiezen wat je leert. Je kunt modules volgen als klassikale training en tevens is Jaarrekening Lezen als e-learning beschikbaar. Alles sluit op elkaar aan. Je kunt bijvoorbeeld de training Jaarrekening lezen online volgen en dan Begrotingen en Budgettering klassikaal. Ben je benieuwd welke financiële trainingen wij nog meer aanbieden? Bekijk dan het hele aanbod.