Spreken in een vergadering lastig? Welnee

6 tips die je helpen je punt te maken


Vergaderingen zijn voor het grootste gedeelte van werkend Nederland bijna dagelijkse realiteit. Hoe men zich opstelt in een vergadering kan grote impact hebben op de loopbaan. Als je nooit je mening geeft, kan dat de indruk wekken dat het je allemaal koud laat. Als je constant aan het woord bent, kunnen je collega’s je heerszuchtig vinden. Wij van Constitute willen dat je slaagt in je carrière en daarom is het belangrijk dat tijdens vergaderingen op een prettige manier van je laat horen. Met deze 6 tips maak je op een effectieve manier je punt tijdens elke vergadering.

Tip 1. Oefening baart kunst

Zoals met alles baart oefening kunst. Zeker als je verlegen bent. Naarmate je vaker van je laat horen tijdens een vergadering zal je zelfverzekerder worden van je kunnen. Een vergadering is een tamelijk officiële aangelegenheid. Als je moeite hebt met jezelf uitspreken is het belangrijk dat er structuur zit in de vergadering. Wie leidt de vergadering? Vraag desnoods voordat de vergadering begint aan de voorzitter of het mogelijk is om een ‘rondje’ te doen zodat iedereen zijn of haar idee of mening kan laten horen. Een andere goede manier om van je te laten horen tijdens een vergadering is zelf de rol van voorzitter op je nemen. Zo wordt je gedwongen actief met het gesprek bezig te zijn en weet je zeker dat je niet over het hoofd wordt gezien.

Tip 2. Wees to the point

Als je het woord krijgt tijdens een vergadering, focus je dan op het zo snel mogelijk maken van je punt zonder dat je te kort door de bocht gaat. Zo voorkom je dat de vergadering eindeloos doorgaat en sta je niet bekend als blaaskaak. Voor degenen die moeite hebben met kort en bondig formuleren; doe alsof je een Twitter bericht schrijft. Daarin vermeld je vaak alleen het hoogstnoodzakelijk zodat je binnen de 140 tekens blijft. Betreft het een onderwerp dat meer uitleg nodig heeft? Leidt het dan in door bijvoorbeeld te zeggen ‘ik heb 4 observaties gedaan die van belang zijn voor deze beslissing’. Houd de aanwezigen op de hoogte bij welk punt je nu zit zodat de aandacht niet verslapt. Tevens voorkom je zo dat mensen je ergens halverwege onderbreken.

Tip 3. Adem door je buik

Voor een groep spreken (hoe klein de groep ook is) kan zenuwslopend zijn. Ademoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je rustig blijft. Haal diep adem door je neus en adem uit door je mond. Zo blijf je rustig en kun je spreken zonder dat je adem stokt of je stem breekt. Bedenk je dat het gaat om de boodschap die je te vertellen hebt en dat je luisteraars graag willen dat je slaagt, niet faalt.

Tip 4. Let op je lichaamstaal

Het gaat er niet alleen om wat je zegt maar ook de manier waarop. Als je voorovergebogen en met een zachte stem je punt probeert te maken, kan het zijn dat men je minder serieus neemt al is je verhaal nog zo goed. Ga rechtop zitten, of leun voorover met je ellebogen op de tafel. Zo laat je zien dat je interesse hebt in de vergadering en maak je een actieve indruk. Maak oogcontact met de mensen om je heen en probeer een glimlach op je gezicht te hebben. Kijk niet op je telefoon en heb geen één-op-ééntjes met de mensen die naast je zitten.

Tip 5. Leer van anderen

Een goede manier om uit te vogelen hoe je een effectieve spreker wordt, is om de kunst af te kijken van degenen die het goed kunnen. Wat maakt ze zo goed? Wat doen ze waardoor jij het prettig vindt om naar ze te luisteren? Probeer te kijken of je daar de vinger op kunt leggen. Probeer vervolgens deze eigenschappen jezelf ook aan te leren. Het is goed om te weten dat het per werkplek (of zelf per vergadering) kan verschillen wat wel en niet werkt. Wordt een serieuze toon gewaardeerd of is het goed om af en toe een luchtig grapje te maken?

Tip 6. Volg een cursus

Constitute Finance & Business training biedt diverse Managementtrainingen aan die je helpen jouw idee tijdens een vergadering goed over te brengen.. Denk bijvoorbeeld aan Management Communicatie of Management Leiderschap. Ook biedt Constitute management trainingen op maat, om precies aan te sluiten op jouw doelstellingen. Voor meer informatie bel gerust 030 - 2800066.