5 tips om aan je droombaan te komen


Iedereen heeft wel een droombaan of een bedrijf waar je heel graag zou willen werken. Google wordt vaak genoemd als ideale werkgever, maar ook werken bij een goed doel staat bij veel mensen op het verlanglijstje. Hoe zorg je ervoor dat je een serieuze kans maak om bij een dergelijke bedrijf aan de slag te mogen? Wij van Constitute zochten het voor je uit en kwamen tot de volgende tips:

Tip 1. Houd ze in de gaten!

Volg jouw favoriete organisatie op Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr, Google+, en zelfs Instagram. Maak een connectie met ze op Linkedin en hou ze in de gaten. Zo weet je precies wat het voor soort bedrijf is. Ook krijg je een goed beeld van de informele kant en kun je een inschatting maken of jij daar tussen past. Via Linkedin kun je bekijken wie er nog meer werkzaam zijn bij het bedrijf. Is er iemand die verantwoordelijke is voor de HR? Leg contact met deze persoon. Regelmatig plaatsen organisatie vacatures via Twitter of andere sociale media namelijk!

Tip 2. Check je online identiteit!

Je hebt na veel moeite jezelf in het vizier van de organisatie gebracht en iemand van de afdeling HR besluit om eens een kijkje te nemen op je Linkedinprofiel. Wat komen ze dan tegen? Is alle informatie up-to-date? En hoe zit dat met je Facebook? Komen er regelmatig foto's voorbij waar je helemaal lam opstaat? Dat kan een organisatie flink afschrikken. Check je privacyinstellingen zodat je precies weet wie wat ziet. Onze online identiteit is vaak onze de ‘ontmoeting’, en je weet wat er gezegd wordt over een eerste indruk. Juist ja.

Tip 3. Laat van je horen!

Heb je een vraag over een vacature of over het bedrijf in het algemeen; schroom niet om contact op te nemen. Informeer eens naar de mogelijkheid om een open sollicitatie te sturen of misschien is er wel een tijdelijk project waar de organisatie wat extra handen en voeten bij kan gebruiken. Niet geschoten is altijd mis. Mocht je willen reageren op een vacature; bel dan van te voren met een paar goede vragen. Je naam zit dan al in iemand hoofd en zo is de kans kleiner dat jouw sollicitatiebrief onderaan de stapel eindigt. Altijd handig om tijdens een eventueel sollicitatiegesprek te wijzen op jullie prettige gesprek.

Tip 4. Ga op onderzoek uit!

Doe onderzoek naar de organisatie. Wees goed op de hoogte van alle aspecten van de organisatie door je in te lezen op hun website, je aan te melden voor een nieuwsbrief etc. Mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek, dan maak je meteen een goede indruk met je brede kennis van het bedrijf. Je toont hiermee dat je een serieuze kandidaat bent die goed voorbereid op pad is gegaan.

Tip 5. Blijf jezelf ontwikkelen!

Grote bedrijven hebben goed begrepen dat elke medewerker een leven lang moet blijven leren. En daar moet je plezier in hebben. Laat zien -via je Linkedin bijvoorbeeld - dat je een financiële training een het volgen bent of hebt afgerond. Zo laat je zien dat je graag in jezelf en je carrière investeert en creëer je een meerwaarde voor jezelf. Bekijk een overzicht van financiële trainingen die jou verder gaan helpen in je carrière.